joi, 26 ianuarie 2012

Somnul nostru cel de toate noptile

Pentru cei care au intrat repede crezand ca acest post este despre solutiile pe care le-am gasit eu sa imi fac copilul sa doarma, imi pare rau sa va dezamagesc. Acest post este despre solutiile pe care le gaseste Danut ca sa NU doarma (asa ca nu va lasati bebelusii sa citeasca si ei, s-ar putea sa gaseasca idei noi).

Somnul a fost mai mereu o problema pentru el. De fapt, nu atat somnul, cat culcatul. Pur si simplu nu se indura sa se culce, pentru ca, asa cum acum spune chiar el cu subiect si predicat, are treaba.

Cat timp adormea inca leganat pe picioare (da, l-am leganat pe picioare, si ce daca?) era mai simplu, cum necum adormea. De la un an jumate insa nu a mai vrut sa il legan si de atunci au inceput problemele si vesnica mea cautare de solutii.

Intr-o vreme, daca inchideam lumina, venea pana la urma in pat si se culca. In timp insa, replica lui la "Danut, hai sa ne culcam" a devenit "Nu inchide lumina". Si daca totusi o inchideam, se urca in pat in picioare si o aprindea la loc.

Asa ca am schimbat strategia. Mergea mai intai tati in dormitor, inchidea lumina, se baga in pat, eu ma mai jucam un pic cu copilul si apoi ziceam "Danut, ce face tati?". Si el il cauta, si cand vedea ca e in pat, "doarme" se baga langa el si se culca. Doar ca dupa o vreme, raspunsul la intrebarea ce face tati s-a schimbat in "Nu veau dom"

Am regandit strategia. I-am zis ca eu si tati mergem sa dormim, dar el poate sa ramana sa se joace daca vrea. Pentru ca stiam ca nu ii place sa stea singur si ca va veni si el. A mers si asta o vreme, dar apoi a inceput sa zica  "Nu voie mami somn. Mami a domit mult". Saaau, vine dupa mine si incepe "Mami. Mami. Mami! Mami!! Mami-mami-mami, tezeste-te, tezeste-te, tezeste-te" cu tot cu tras de ochi ca sa ii deschid. Si cand fac greseala sa ii deschid "Mami, eu nu veau dom. Eu am domit mult a gadi. Mami, atuma nu domim, atuma am teaba"


Si au mai fost multe alte strategii, care au functionat pana au esuat. De pretextele lui cu "fac pipi", "veau apa" si alte nevoie fiziologice nu va mai spun, ca inteleg ca toti copiii le fac. Nici de vorbitul cu jucariile de plus sau cu puii de elefanti imaginari care se pare ca vin in vizita pe geam (desi stam la etajul 10).

M-ar interesa sa stiu ce solutii aveti voi la a culca un copil de 2 ani jumate. Rutina nu functioneaza la noi, daca stie ca se apropie ora de somn face orice ca sa nu se intample, pe el somnul trebuie sa il ia prin surprindere. Sa il cert ca sa se culce nu e o solutie, in serile in care l-am certat inainte de culcare a dormit foarte agitat, s-a trezit plangand, deci nu! O sa incerc sistemul cu buline bune si la X buline o recompensa, dar parca mai incolo, ca parca e cam mic...

Nopti bune sa aveti!

4 comentarii:

  1. Paula, stiu ca nu-ti spun o noutate. Eu o avertize pe Irina cu 10 minute inainte: "Coccinella, in 10 minute ne culcam". Si in zece minute chiar o duc la culcare. Regula peste care ma straduiesc sa nu trec. Si ea, ca si Danut, ar face orice sa amane momentul: rugaminti, apa, pipi, foame, pofte etc, dar cu timpul a priceput ca orice ar cere se va intampla. Nu s-a dus la culcare de pe o zi pe alta, a durat luni pana a priceput mesajul, dar acum pare in regula (mai putin atunci cand vine bunica-sa si tambalaul ajunge la maxim).

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da' o duci la culcare si chiar se culca? Ca si eu incerc d-astea cu "citim o poveste si dormim" si e de acord. Si sa zicem ca ma lasa sa inchid lumina si sta in pat. Nu adoarme. Vorbeste cu maimutoii si cu prietenii imaginari, trimite bezele in aer, se joaca cu manutele... indiferent la ce ora il pun la culcare, el tot la ora imposibila pe care imi e rusine sa o scriu aici adoarme... dar o sa incerc si ultimatumul cu minutele, recunosc ca asta nu am facut. Mersi de pont :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si Cristian al meu are probleme cu adormitul. La noi, la somnul de noapte, functioneaza ideea cu "noi ne culcam. tu poti sa te mai joci si dup-aia vii si tu in pat". Iar la somnul de pranz adoarme la tzitzi (inca mai primeste putina dupa masa). La somnul de pranz recunosc ca nu stiu cum sa-l adorm altfel. Atunci chiar sunt depasita de situatie.

    RăspundețiȘtergere