miercuri, 6 iunie 2012

Scrisoare deschisa catre bunicii de pretutindeni

Dragi bunici,

Am vorbit cu multe tinere mame. Toate apreciem daca avem bunici dornici sa se implice in viata nepotilor, dar nu putem sa nu va rugam urmatoarele lucruri, dupa caz:

1. Stim, ati crescut deja unul sau mai multi copii, deveniti acum adulti. Felicitari! Asta inseamna ca acum e randul nostru sa o facem si am vrea sa o facem cum credem ca e mai bine. Cand avem nevoie de un sfat, o sa il cerem. De fapt, am vrea foarte tare sa va cerem parerea din cand in cand, dar nu apucam pentru ca voi v-o spuneti in permanenta. Pun pariu ca si pe voi va enervau parintii vostri cand eram noi mici si ei faceau asa.

2. Nu mai folositi expresia cu "e rusine" daca vreti sa convingeti copilul sa renunte la scutece, biberon, suzeta. Copilul nu trebuie invatat ca gura lumii e vreun lucru dupa care sa isi ghideze viata. Accept insa oricand sa ii explicati ca biberonul ii strica dintii, de exemplu, sau orice alta explicatie rationala.

3. La plecare, nu mai intrebati copiii daca vor sa mearga cu voi acasa/afara decat daca chiar intentionati sa ii luati cu voi. Altfel, nu faceti decat sa le creati niste asteptari false copiilor, pe care trebuie sa le gestionam noi, cei care ramanem cu ei acasa. Urmatoarea data cand faceti asta, facem copiii pachet si va punem sa ii luati cu voi, nah!

4. Nu mai speriati copiii cu bau-bau, baba cloanta, monstri din debara etc. Nu le mai spuneti ca daca nu sunt cuminti ii dati la tigani/catei. Sa incurajam copiii sa exploreze lumea inconjuratoare fara sa se teama de monstri imaginari. Desigur, sunt lucruri de care ei trebuie sa se teama, cum ar fi focul, masinile, posibilitatea de a cadea de la etaj. Sa ne concentram pe ele.

5. Da, rolul bunicilor e sa rasfete. De aceea, sa zicem ca e acceptabil sa ii oferiti copilului o data pe saptamana (sau mai rar) dulciuri pe care noi nu le dam in mod normal. Daca faceti asta zilnic insa, nu mai e rasfat, e distrugerea poftei de mancare, a dintilor si a sanatatii pe termen lung. Plus ca un copil dopat cu zahar e super-energic, nu vrem sa gestionam asta dupa o zi lunga de munca.

6. Sub nicio forma nu e OK sa invatati copilul sa "nu le spuna lui mami si lui tati cutare lucru". Asta echivaleaza cu a invata copilul sa ne minta si poate duce la suspendarea dreptului de a petrece timp singuri cu copilul.

7. Nu ii spuneti copilului ca daca face cutare lucru nu il veti mai iubi. Iubirea nu e o moneda de schimb oferita  pentru comportament adecvat.

8. Cand merg la joaca, copiii se joaca. Asta inseamna ca se vor murdari si poate chiar se vor lovi. Nu o fac ca sa va enerveze pe voi, e felul lor de a descoperi lumea si legile fizicii. Lasati-i in pace!

9. Daca tinem copiii la bustul gol cand in casa sunt 30 de grade nu inseamna ca ii calim, inseamna ca doar conventiile sociale ne opresc sa ramanem si noi in bustul gol.

Puteti, desigur, sa ne spuneti si voi ce va nemultumeste in aceasta relatie, atata timp cat nu are legatura cu faptul ca nu are copilul caciula, ca nu-i dam sa manance salam sau ce rau am facut ca l-am scos din casa nebotezat.


5 comentarii:

  1. :)))) m-ai linistit. Credeam ca sunt eu paranoica pentru ca gandesc asa.
    Da, asa e, am dreptul sa-mi cresc copilul cum cred eu de cuviinta. Daca am nevoie de un sfat, il cer, dar de obicei nu apuc pentru ca, asa cum ai spus si tu, primesc sfaturi tot timpul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am avut parte si de alte interventii de genul:
    - ma mut eu la tine o luna, trimite-l pe sot sa doarma la fratele lui ca sa se odihneasca
    - il iau eu pe asta mic la mine doua nopti sa uite de tzitzi ca sa-l intarci (cand eu nu aveam nici cea mai mica dorinta sa-l intarc, dar soacra vroia neaparat sa doarma copilul la ea peste noapte si o deranjeaza ca inca mai cere san noaptea, deci e dependent de mine)
    - inca il mai alaptezi??? Pai e rusine mare. Are deja un an!!!
    Asta cu alaptatul am auzit-o din pacate si de la doctorita lui: ca alaptatul dupa 6 luni e doar un moft si face mai mult rau decat bine pt ca lasa mama fara vitamine si pe copil nu-l ajuta cu nimic. E ciudat si suparator totodata ca OMS si multi pediatrii recomanda alaptatul pana la 2 ani, dar doctorita mea e impotriva acestui lucru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, alaptatul, alt subiect pentru care trebuie sa imi fac timp :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mamico,

    Pentru ca ti-am citit articolele postate pe blog si ni s-au parut foarte dragute, iti propunem un concurs desfasurat pe site-ul CautaBona.ro, unde poti castiga un super scaun de hranit bebelusul.

    Este foarte simplu: dai un like paginii de Facebook CautaBona.ro http://www.facebook.com/pages/CautaBonaro/281732255830?ref=hl si postezi pe blogul tau articolul urmator: http://parinti.acasa.ro/copii-85/peste-1500-de-parinti-si-au-gasit-bona-prin-cautabona-ro-169355.html ( concursul se desfasoara pana pe data de 24 august 2012)

    Asteptam apoi un reply la acest email cu link catre postarea articolului pe blog.


    Te asteptam in concurs. Mult succes!

    Echipa CautaBona.ro

    RăspundețiȘtergere
  5. Adresa noastra de email este carmen.iliescu@cautabona.ro. :)

    RăspundețiȘtergere