marți, 6 octombrie 2009

A vaccina sau a nu vaccina

De cand ma plimb cu Danut in parc si citesc forumuri pentru mamici, am constatat ca vaccinurile au provocat una dintre cele mai mari controverse printre mamicile secolului XXI. Sincera sa fiu, pana sa am bebel nici nu m-as fi gandit ca poate exista cineva impotriva ideii de vaccinare. Si totusi, multe mamici sunt convinse ca vaccinurile nu numai ca nu sunt bune, dar sunt de-a dreptul rele.

E de la sine inteles ca fiecare isi creste copilul in functie de ceea ce crede ca este mai bine pentru el. Imi voi expunde insa propriile pareri despre acest subiect si va invit sa spuneti si care este pozitia voastra despre vaccinari.

- consider ca vaccinarea ca procedeu medical (fara sa ma refer la un vaccin anume) este extrem de utila, pentru ca a eradicat sau izolat anumite boli extrem de grave.
- nu cred ca faptul ca se vaccineaza copiii face parte dintr-un complot financiar incheiat intre companiile farmaceutice si statele lumii
- cred ca vaccinurile optionale din Romania (cele care nu sunt incluse pe lista vaccinurilor obligatorii) sunt si ele foarte utile,dar nu au fost trecute pe lista vaccinurilor obligatorii din lipsa fondurilor (statul ar trebui sa plateasca si aceste vaccinuri daca ar fi obligatorii). In schimb insa, in tarile din Occident, lista vaccinurilor obligatorii este mult mai lunga.
- o intrebare pe care am citit-o frecvent pe forumuri este de ce vaccinam copiii contra unor boli care nu mai exista decat in tari din lumea a treia. Raspunsul meu: tocmai d-aia. Motivul pentru care aceste boli nu mai exista in tarile civilizate este vaccinarea, iar oprirea campaniilor de vaccinare ar putea oricat duce la o noua epidemie mondiala a acestor boli... traim totusi intr-o perioda de libera circulatie (uitati cat de repede si cat de departe s-a extins gripa porcina, de exemplu). Asadar, pana la eradicarea completa a unei boli periculoase, vaccinarea preventiva impotriva ei consider ca reprezinta solutia logica.

Pentru a nu fi insa niciun fel de problema, este deosebit de important ca bebelesul sa fie sanatos in momentul vaccinarii si sa se respecte intocmai schema vaccinarii (daca intre doua doze ale aceluiasi vaccin trebuie sa treaca minim 60 de zile, pai atunci sa treaca). E adevarat ca in cazuri exceptionale, unii copii vor avea reactii adverse grave (o mamica imi spunea ca baiatul ei a facut doua bronsiolite dupa vaccinul de patru luni... desi mi se pare destul de greu de stabilit cu exactitate daca vaccinul este cauza, exclusiva sau nu, a imbolnavirii copilului.) In astfel de cazuri, mama va decide ce e cel mai bine pentru copilul sau, daca sa mai faca sau nu urmatoarele vaccinuri. Problema va fi la inscrierea in colectivitate, deoarece majoritatea gradinitelor si scolilor nu primesc copiii care nu au facut schema obligatorie de vaccinare.

O alta problema a mamicilor este daca sa faca vaccinurile oferite gratuit de catre statul roman sau sa mearga pe varianta celor cumparate din farmacii. Dupa ce m-am interesat putin, am aflat ca vaccinurile cumparate au (cel putin) patru avantaje:
- contin mai multe tulpini ale aceleiasi boli, deci ofera o protectie mai vasta
- dau mai putine si mai rare reactii adverse
- de multe ori, nu e nevoie sa intepi copilul decat o data, iar la cele de la Stat il intepi de doua ori (vaccinul contra hepatiei B de ex este vaccin separat la Stat, in timp ce Infanrix Hexa contine si acest vaccin alaturi de celelalte care se fac la doua si sase luni)
- se pare ( nu stiu cum a fost testat acest lucru) ca vaccinurile care se gasesc in farmacii sunt mai putin dureroase decat cele pe care le da Statul.

Asa ca am mers pe varianta vaccinurilor cumparate. Stiu insa ca nu toti parintii isi pot permite sa dea 200 - 300 de lei pe un vaccin, mai ales cand exista si varianta gratuita (daca se poate spune ca sunt gratuite, ca din tot banii pe care ii dam la Stat sunt cumparate), si sunt convinsa ca, in final, diferentele nu sunt prea semnificative (din punct de vedere al protectiei impotriva bolii pentru are au fost create vaccinurile respective). Dar, daca puteti sa le cumparati vaccinurile, recomand sa luati in calcul si aceasta varianta.

2 comentarii: